kappen
snoeien
frezen
Soms ontkomen we er niet aan en moet er over gegaan worden tot het kappen van een boom. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
- Ziekte of aantasting;
- Stormschade;
- Verdrukking door andere bomen;
- Leeftijd.
Wij kunnen op elke plaats, ook in zeer krappe tuinen uw boom en of bomen op veilige wijze verwijderen.
Veelal maken wij in deze situatie gebruik van klimtechniek, daarnaast komt een hoogwerker of telekraan ook nog weleens van pas.
Voor u over wilt gaan tot het kappen van een boom is het noodzakelijk dat u een vergunningcheck uitvoert zodat u weet of u een vergunning nodig hebt. Dit kunt u doen via de volgende link: www.omgevingsloket.nl
De meeste bomen snoei je in de winter, want dan zijn ze in winterrust. Daarnaast kun je bij een kale boom goed zien wat je snoeit.
Uitzonderingen
ABC bomen snoei je niet als ze kaal zijn, zij gaan bloeden bij een wintersnoei wat betekent dat er sap uit de snijwond komt. Denk bij ABC bomen aan Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk). Ook de notenboom (Juglans) gaat bloeden en mag ’s winters niet gesnoeid worden. Snoei de ABC bomen vroeg in de winter of tijdens de zomermaanden.
Snoeiwijzen
Er bestaan grofweg 5 manieren van snoeien.
Uitlichten van de kroon:
Het selectief innemen van takken en zijtakken in de blad dragende kroon, hiermee wordt de omvang en vorm van de kroon grotendeels behouden (maximaal 1/3 van de gehele boom).
Innemen van de kroon:
Alle takken en zijtakken verkorten, hiermee wordt de omvang van de kroon aanzienlijk kleiner.
Kandelaren van de boom:
Alle takken van de stam worden verwijderd, en de boom wordt vaak ook getopt, alleen de stam blijft behouden. Dit is een ingreep die bij een klein aantal bomen uitgevoerd kan worden.
Kandelaberen van de boom:
Alle gesteltakken (grote takken) worden ingenomen tot circa 1/3 van de oorspronkelijke lengte, hierdoor ontstaat als het ware een kandelaar.
Vormsnoei:
Het dwingen van een boom te groeien in een bepaalde vorm, die afwijkt van de natuurlijke groeiwijze door middel van snoeimaatregelen. Voorbeelden zijn leibomen (leilinden, dak platanen) en knotbomen (knotwilg, knotkastanje, knotiep, knotpopulier, knotplataan).
Heeft u last van een (oude) boomstronk? Frezen is de oplossing! Frezen doen wij met een stobbenfreesmachine, zoals onderstaand is afgebeeld.
Wij kunnen uw boomstronk /stobbe tot maximaal 30cm onder het maaiveld verwijderen.
Via het offerte formulier kunt u een vrijblijvende aanvraag doen zodat u weet wat de kosten zijn voor het laten verwijderen van een boomstronk. Voegt u alstublieft duidelijk foto-materiaal toe zodat wij een goed beeld hebben van de situatie.
Bel: 06 30 96 09 52
Vestigingsadres: Krokuslaan 2 | 3181 CK Rozenburg
© 123boomzorg is onderdeel van Boomverzorgingsbedrijf D. Verheij geregistreerd bij Kamer van Koophandel onder nummer 52235246
Vestiging: Krokuslaan 2 | 3181CK Rozenburg
© 123boomzorg is onderdeel van Boomverzorgingsbedrijf D. Verheij KvK nummer 52235246